Alt vores brød koldhæves & bages af det lækreste mel fra Samsø Mel – Her stenkværner Morten de skønne økologiske afgrøder og bringer dem til vores køkken hver 14. dag. Morten kommer selvfølgelig med en fantastisk hvedemel men han gør også en dyd ud af at arbejde med både specielle sorter. Bla. Mariagertoba, Spelt, herlig rug og selvfølgelig havre. Vores egen bager sørger for at det skønne mel forvandles til brød med nænsom hånd & vores smagfulde surdej
Prøv dig frem med opskriften på vores surdejsbrød
1 Brød
- 400 g Samsø hvedemel
- 100 g Samsø Fuldkorns ølandshvede
- 375 g Vand
- 100 g Surdej
- 15 g Havsalt
- Rør vand og surdej sammen i en røreskål. Tilsæt mel
- Ælt dejen på røremaskine ved lav hastighed i ca. 4 min. herefter 4 min ved høj hastighed – eller indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen. Dejen skal være blank og elastisk
- Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag – det er lettest med våde fingre, da dejen er klistret
- Lad dejen stå overdækket og forhæve i ca 4-5 timer
- Fold siderne op på dejen med en spartel, så dejen ‘spændes op’ på undersiden. Vend dejklumpen om, så undersiden med mel vender op og lig den i en skål på et stykke bagepapir.
- Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i køleskabet i 12-24 timer.
- Tænd ovnen og sæt en støbejernsgryde til opvarmning midt i ovnen.
- Træk brødet over i den varme gryde ved at løfte i bagepapiret og giv brødet et snit på langs med en lille skarp kniv eller skalpel.
- Bag brødet midt i ovnen i ca. 15 min. ved 250° med låg på gryden – traditionel ovn. Derefter ca. ½ time ved indstilling på 200° uden låg – traditionel ovn.
- Alt efter hvor mørkt du kan li dit brød, skal det evt. ha lidt mere.
VELBEKOMME